Dijital Tekstil Baskısında En İyi Sonuçları Almak İçin Yapılması Gerekenler

Dijital Tekstil Baskısında En İyi Sonuçları Almak İçin Yapılması Gerekenler

Gönderen Çınaray 13/02/2017 0 Yorumlar

1. Kumaş

Kumaşlar birçok farklı özelliklere sahip olabilirler: doğal lif, sentetik, esnek, vb. gibi. Her kumaş ile dijital baskı yapılabilir ve bu kumaşlara baskı yapabileceğiniz farklı özelliklerde mürekkepler mevcuttur. Müşterilerimizin birçoğu doğal lifli kaplanmamış kumaşlara baskı yapmak için NanoColorant Pigment mürekkeplerimizi kullanmaktalar; çünkü bu mürekkepler baskı sonrası işlemlerde oldukça kolaylık sağlar. Ancak, bazı müşterilerimiz baskı yapacakları kumaşlar için kumaş boyaları kullanmalıdır ki istedikleri renk gamını elde edebilsinler ve nihai ürün kullanılabilir olsun. Dolayısıyla, işlem yapacağınız kumaşı tanımanız en doğru baskı çözümünü bulmanıza yardımcı olacaktır.

2. Mürekkep

Konu dijital tekstil baskısı olduğunda en önemli soru hangi mürekkebin kullanılması gerektiği oluyor. Cevabı belirleyen ise baskı yapılacak kumaşın niteliği ve kumaşın kullanım şeklidir.

Pigment: Şu anda en çok satışını yaptığımız mürekkepler NanoColorant pigment mürekkepleri. Ürünün diğer pigment mürekkeplere benzer yanı, içerisindeki bağlayıcı maddelerin pigment oluşu. Bu bağlayıcı maddeler mürekkebin fiksaj işleminin ardından kumaş dokusuna yapışmasını sağlıyor. Bir mürekkep setinde 8 renk mevcut: Cyan, magenta, sarı, siyah, gri, turuncu, viole ve kırmızı. Bu mürekkep seti, boya bazlı mürekkepler kadar iyi bir renk gamı sağlamıyor. Ancak; pamuk, ipek, suni ipek, pamuk/polyester karışımı kumaşlar ve çeşitli ağırlıklardaki bazı polyesterler gibi çok geniş aralıktaki kumaş cinsleri üzerine baskı yapılabilmesini sağlıyor. Kumaş üzerine ön işlem gerekmiyor ve dolayısıyla kumaşlar açık piyasadan temin edilebiliyor.

Boya bazlı mürekkepler: Dijital baskı mürekkeplerine uygun 3 çeşit boya bazlı mürekkep vardır: asit, reaktif ve dispers. Bu mürekkepler baskı öncesinde özel işleme gereksinim duyarlar. Asit ve reaktif mürekkepler, fiksaj aşamasında buharlama gerektiği gibi daha rutubetli bir hava sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Dispers mürekkepler ise kuru bir fiksaj işlemi gerektirir. Boya bazlı mürekkeplerin avantajı renk gamının daha geniş olmasıdır. İşin özü ise şu: Serigrafiyle basılmış bir uygulamada dijital baskı yapılacaksa yine aynı mürekkep kullanılmalıdır.

3. Baskı Makineleri

Piyasada farklı çeşitlerde baskı makineleri mevcuttur, ancak bunların hepsi de temel olarak 4 ana kategori altında toplanabilir.

1. kategorideki baskı makineleri genelde saatte 5 m2 ila 15 m2 arasında baskı yaparlar ve Epson kafaları ile yukarıda bahsedilen 4 ana grup mürekkepleri kullanabilirler.

2. kategorideki baskı makineleri ise saatte 20 m2 ila 40 m2 arasında baskı yapar ve kumaşın işlenmesi için rutubetli bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu kategorideki makineler Epson baskı kafalarını kullanır ve tüm mürekkeplerle baskı yapabilirler.

3. kategorideki makineler ise saatte 70 m2 ila 400 m2 arası baskı yapabilirler ve Kyocera baskı kafalarını kullanırlar. Bu makineler reaktif, asit ve dispers mürekkepleri kullanabilirler. Mürekkep üreticileri de Kyocera baskı kafaları ile çalışacak bağlayıcı maddelerle pigmentleri araştırmakta ve geliştirmektelerdir.

4. kategorideki baskı makineleri ise dakikada 70 metreye varan baskıları Kyocera kafalarla yapmaktadır.

4. Yazılım

Yazılımlar, bilgisayar ortamında yaratılmış tasarımdan elde edilmiş datayı baskı makinesinin anlayabileceği bilgilere dönüştürür. Tasarımın renklerini, elde etmek istediğiniz baskıya en yakın olacak şekilde optimize eder. Ayrıca baskı makinesine mürekkebin nerede ve ne boyutlarda damlatılacağını söyler. Bazı yazılım programları, görseli birtakım tekrarlar ve damlacıklar ile manipüle etmenizi sağlar, ki böylece bu işlemi Photoshop gibi tasarım yazılımlarında yapmak zorunda kalmazsınız.

5. Kumaş Fiksajı

Seçeceğiniz kumaş ve mürekkep kumaşınızın nasıl bir fiksaj işlemine gereksinim duyduğunu belirler:

Pigment Mürekkepler – Kuru Sıcaklık

Asit Boyalar– Buhar –Yıkama– Kurutma

Reaktif Boyalar– Buhar – Yıkama– Kurutma

Dispers Boyalar– Kuru Sıcaklık

Bu yazı Expand System’ın web sitesinden çevrilerek alınmıştır.

Kaynak: signgraphic.com

 

Dijital Tekstil Baskısında En İyi Sonuçları Almak İçin Yapılması Gerekenler

Yorum Bırak