Tüm toplu siparişeriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. +90 312 256 38 33
1500 TL üzeri ücretsiz kargo
Tüm toplu siparişeriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. +90 312 256 38 33
1500 TL üzeri ücretsiz kargo

Türk Bayrağı Hakkında

Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal ve resmî bayrağı. Al renkli zemin üzerinde beyaz hilâl ve yıldız ile oluşmuş bayrak ilk olarak 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde kabul edilmiş, Cumhuriyet döneminde 29 Mayıs 1936'da 2994 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağı olarak kanunlaşmıştır. 22 Eylül 1983'te 2893 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ile bayrak ölçütleri belirlenmiş ve bayrak son hâlini almıştır. Efsaneye göre bayraktaki al, kan kırmızısıdır ve şehitlerin dökülen kanlarını temsil eder. Gece yarısı bu kanların üzerine yansıyan hilâl biçimindeki ay ve bir yıldızla beraber Türk bayrağının görüntüsü oluşur. Bu efsanenin 1389 yılında meydana gelen I. Kosova Muharebesi'nde gerçekleştiği söylenmektedir. Ayrıca İstiklâl Marşı'nın birinci, ikinci ve onuncu kıtalarında Türk bayrağından bahsedilir.


Tarihçe

Osmanlı İmparatorluğu'ndan önceki Anadolu Türk devletlerinde kullanılan bayrak renk ve sembolleri hakkında yeterli bir bilgi yoktur. Türk bayrağı ilk olarak Anadolu Selçuklu hükümdarı II. Mesud tarafından Osman Bey'e gönderilen beyaz renkli sancak olarak görülür. 15. yüzyıldan sonra al bayrak I. Selim dönemindeki Çaldıran Muharebesi'nde ise yeşil bayrak kullanılmaya başlanmıştır. Türk bayrağına en yakın şekle ise III. Selim döneminde rastlanır. Bu bayrakta hilal ile birlikte sekiz köşeli yıldız kullanılmıştır. Sekiz köşeli yıldız şekil bilimine göre zafer anlamı taşımaktadır. 1844 yılında Abdülmecid dönemindeki Tanzimat sürecinde bayraktaki yıldız beş köşeli şeklini almıştır. Beş köşeli yıldız insanı sembolize etmektedir. Saltanatın kaldırılması üzerine 29 Mayıs 1936 tarihinde bayrağın şekli kesin bir şekilde tayin edilmiştir. 28 Temmuz 1937 tarihli, 27175 sayılı "Türk Bayrağı Nizamnamesi Kararnamesi" ile de Türk bayrağının kullanılışı düzenlenmiştir.


Türk Bayrağının Kullanım Yerlerinden Örnekler


Kamu Kurumları

Türk bayrağı, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli göklerde ve makamların masalarında yer almaktadır.


Üniformalar

Askeri üniformalarda bayrak, ya sağ omuz üzerinde ya da üniformanın ön tarafında bir yamada görüntülenir. Kasklar da ön veya yan taraflarında arma taşıyabilir. Uçuş kıyafetleri, deniz kuvvetleri üniformaları, Jandarma üniformaları ve diğerleri, bayrağı omuz yamalarında veya kasklarda taşırlar. Üniformaların yanı sıra birçok amblem ve yama, bayrağı belirgin bir şekilde veya küçük değişikliklerle sergiler.


Sosyal Hayatta Kullanımı

Bayrak, millî bayramlar ve anma günleri gibi etkinliklerde ev, işletme ve gökdelen gibi yapılara asılır. Ayrıca televizyon kanalları ekranın sağ veya sol üst köşesine Türk bayrağı ve Mustafa Kemal Atatürk portresi koyarlar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını kaybettiği 10 Kasım günü ulusal yas sebebiyle ülke genelinde bayraklar yarıya çekilir. Yas ilan edilmesi sebebiyle bayrakların yarıya çekileceği diğer günler Cumhurbaşkanlığı tarafından belirlenir. Ayrıca Türk bayrağının millî ve manevî değerini korumak için çeşitli yasalar uygulamaya koyulmuştur.


Cenazeler

Bayrak devlet törenlerinde ve askeri cenazelerde önemli bir yer tutar. Bir cenaze bayrağı her zaman hayatını kaybeden kişinin tabutunun üzerine serilir ve askeri polis veya ölünün yakınları tarafından taşınır. Askerler ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı da zaman zaman tabutu taşırlar. Birçok katılımcı da bayrağı, hayatını kaybeden kişinin resmiyle birlikte, yaka düğmelerinde taşır.


Türk Bayrağı Modelleri

Bilindiği üzere bayraklar kendi içerisinde farklı tasarım ve ebat seçeneklerine sahiptir. Bu durum Türk bayrağı modelleri için de geçerlidir. Kırlangıç, gönder, ipe dizili, makam bayrağı, masa bayrağı, yelken bayrağı en çok kullanılan bayrak türleri arasında yer alır. Tüm bayrakların üretiminde aynı titizlik ve özenle davranılır. Bayraklar iç ve dış mekan bayrakları olarak kategorilere ayrılsa da her birini üretiminde kaliteden ödün verilmemesi gerekir.


Günlük hayatta en çok kullanılan Türk bayrağı modelleri; bina tipi büyük Türk Bayrağı, gönder Türk Bayrağı, cephe bayrağı, krom direkli masa bayrağı, makam bayrağı, sarı direkli makam bayrağı, T direkli kırlangıç bayrağı, T direkli sivri uçlu bayrak, T direkli alt kısmı düz bayrak, L direkli kırlangıç bayrak, L direkli altı düz ya da sivri uçlu bayrak, tekli Türk Bayrağı, ikili masa bayrağı, T direkli ikili bayrak, ipe dizili bayrak, meydan tipi Türk Bayrağı gibi türlerdir. Bunlara ek olarak roll up banner Türk Bayrağı, sopalı büyük bayrak, küçük üçgen bayrak, sopalı Türk Bayrağı gibi bayrak modelleri de mevcuttur. Seçeneklerin fazla olması sayesinde her alanda kullanıma özel bayrak bulmak oldukça kolaydır. Önemli olan nokta bu türlere ait bayrakları üretirken birinci sınıf malzemeler kullanılarak kaliteden ödün verilmemesidir. Aksi halde bayrak kısa süre içerisinde kullanılamaz hale gelecektir. Bunu önlemek için Türk Bayrağı ve diğer tüm bayrak siparişlerini güvenilir adreslerden yapmak gerekir. Çınaray Grup sizlere en iyi hizmeti verebilmek adına kaliteden ödün vermeden, zamanında teslim garantisiyle 1. sınıf kalitedeki ürünleriyle hizmet vermeye 40 yıldır devam etmektedir.